-->

birşey anlatıyorum ama ne olduğunu bende bilmiyorum

kucuk bir kasabada emekligine sayili zamanlar kalmis kucuk bir adamin hikayesidir bu film. etrafindaki herkesle ile gecinir idame eder gider hayatini.

 

ama ailesi kitkanaat gecinmekten muzdariptir biraz. calmamis cirpmamistir. 

 

bir trenden otekine omur doldurmaktadir. aliskanliklarla yasar gider. kizi daha iyi yasama ugruna dombilliye gelin gider. ama kader buymus diyip gorgusuzlerin agababasinin kazma ogluna verir. sahi ya canim memeleketimde servet ve burjuva inceliginin burjuva inceligi pas gecilir sadece servet sahibi olmak kafi gorulur. 

 

dombilli dugunde ayilik yapar ve mesut efendinin gururu ile oynar, mesut efendide lafin altinda kalmaz tokat gibi lafi patlatir ve ortalik harman dali olur. kizini defterden siler bir kalemde.

 

yilbasi yaklasmaktadir. son bileti alir. karisi ve karisinin pinpon ebevynleri bir turlu baltaya sap olamamis kardesiyle ilk defa kizi olmadan yilbasi gecirecektir. 

 

ona hem bilmeden bir nevi prometusluk yapacak olan hem de guvenilebilecegi tek dal olan piyanocudan bilet alir. gun gormus adamdir piyangocu. yatalak bir karisi vardir, kendisi hocalik yapmis ama tam oh diyecegi cagda emekli maasi yetmediginden piyangoculuk yapmak zorunda kalmistir. 

 

bundan sonrasini anlatmama gerek yok.

 

fakat kucuk bir kasabanin insana cok ders verecek bir panaromasidir. bir bakima tumden gelimidiri ve tume varabilmek icin ara duraktir bu film ve bu olgu.

 

kucuk bir kasabada aslinda insanlarin ne kadar avanataci ne kadar kendinden tasakli olana karsi dalkavuk, derenin tasiyla derenin kusunu vurmaya calistiklarinin, araclara taptiklari amaclari pas gectiklerini guzel guzel anlatir. 

 

aslinda sadece kasaba demeyeyim dunya boyledir. eger sen basarili isen talihli isen senin elinde olan akmasa bile damlar diyerekten kul kole olanlar coktur. ne kadar iyi tanirsan tani onlari gun gelir devran doner talih kusu kafana cikar -yahut hakedilmis basari kazanirsin- nemalanmaya bakarlar yahut basarini kaybetmeni isterler. 

 

mesleksiz yiginlarin avantaciligin lavantaciligin basat kultur oldugu isini bileceksin ise gitmeyeceksin ise gitsen bile patrona gorunmeyeceksinciligin dustur olarak belirlendigi kitlelerin hep bir agizdan beles sirke baldan tatlidir dedigi 

ve bunun yansimasinin beyaz ekrana hapsedildigi bu film bir kara mizah ornegidir.

 

ertem egilmez denilen dahinin senaryosunu yazdigi bu film bence ertem egilmez'in son sozudur. son derece ince islenmis bir senaryo, iyi bir rol dagitimi, tezatliklarin bir arada verilmesi - mesela parayi bulmus dombili - kendini bozmayan mesut efendi- vesaire ile bir ummandir bu eser.

 

zannimca bu film icermis oldugu mesaj acisindan ve de sinema yazar babindan iyi bir okuldur. gormesini bilene, anlamasini bilene ummandir vesselam....

0 hanım yorum yapmış: